HAMPAIDEN VALKAISU – MISTÄ SIINÄ ON KYSE?

Hampaiden valkaisu on turvallinen kosmeettinen hoito. Hampaiden valkaisussa poistetaan hampaissa jo olemassa olevat värjäytymät tai tummentumat. Yleisimmät valkaisuaineet ovat vetyperoksidi ja kardamidiperoksidi, jotka tunkeutuvat hampaisiin ja hajottavat syvällä hampaissa sijaitsevat värjäytyneet molekyylit poistaen siten värjäytymät ja valkaisten hampaat. Toisin sanoen, kun vetyperoksidigeeli hajoaa, kiilteeseen sekä hammasluuhun pääsee happea, joka valkaisee värjäytymät hampaan rakenteen pysyessä ennallaan. Tuloksena on kirkkaampi ja valkoisempi hymy. Ammattimaiset valkaisutuotteet sisältävät hampaita suojaavia aineita kuten kaliumnitraattia ja fluoridia, joiden on osoitettu vahvistavan kiillettä, vähentävän vihlomista ja auttavan ehkäisemään reikiä.

Hampaiden valkaisu; kenelle?

KENELLE?

Hampaiden valkaisu sopii lähes kaikille. Kuitenkin esimerkiksi hampaiden kunto ja niille tehdyt työt kuten kruunut, sillat, paikat ja laminaatit saattavat vaikeuttaa valkaisua ja aiheuttaa lisätyötä. Hampaiden tulee olla ehjät ennen valkaisua, joten reiät tulee paikata ennen valkaisuhoitoa. Hoitamattomien hampaiden valkaisu voi aiheuttaa vihlontaa ja pahimmassa tapauksessa suoranaista vahinkoakin. Ammattilaisen avulla on helppo määrittää itselleen sopiva tuote ja menetelmä. Hammashoidon ammattilainen määrittää hoidon soveltuvuuden tarkistamalla suun alueen ja hampaiden sävyasteen. Hampaiden valkaisua ei suositella alaikäisille lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille.

 

74061419_web

 

VALKAISUTUOTTEIDEN EROT

Valkaisuaine kaupanhyllyltä vai hammaslääkäriltä? Kaupoissa  ja internetissä on myynnissä lukuisia hampaiden valkaisuun tarkoitettuja tuotteita, joiden teho ja laatu ovat hyvin vaihtelevia. Huomattavin ero ammattilaistuotteisiin verrattuna on tuotteiden teho. Esimerkiksi sivuillamme esitellyt vetyperoksidivalkaisuaineet sisältävät aktiivista ainetta vetyperoksidia 6 prosenttia, kun taas kaupassa myytävät tuotteet sisältävät tätä vaikuttavaa ainetta yleensä vain murto-osan tästä; tavallisesti noin 0,01 %. Hampaiden värjäytymiä on kahdenlaisia: ulkoisia ja sisäisiä. Ulkoiset värjäytymät sijaitsevat hampaiden pinnalla. Sisäiset värjäytymät puolestaan sijaitsevat kiilteen hienoisissa halkeamissa sekä hammasluussa. Kauppojen valkaisutuotteet saattavat poistaa hampaiden ulkoiset värjäytymät osittain. Kuitenkin vain ammattimaiset valkaisuaineet pystyvät poistamaan tiukassa olevat ulkoiset sekä sisäiset värjäytymät, jolloin hampaan ilme kirkastuu huomattavasti.  Lisäksi ammattimaiset tuotteet sisältävät tehokkaammin hampaita suojaavia aineita. Varsinkin internetistä tilattujen tuotteiden kohdalla tulee olla tarkkana tuotteen sisällöstä. Huomioitavaa myös on, että vain hammashoidon ammattilainen pystyy määrittämään onko hampaiden kunto sellainen, että ne voidaan turvallisesti valkaista.

0019

 

MITÄ ODOTTAA VALKAISULTA?

Ammattimaisilla välineillä ja aineilla tehty valkaisu valkaisee hampaat turvallisesti ja tehokkaasti. Hampaiden valkaisuun on olemassa useita menetelmiä, joista voit valita hammashoidon ammattilaisen avustuksella juuri omiin tavoitteisiisi soveltuvan. Hampaita voi vaalentaa parilla asteella, mutta hampaiden valkaisumenetelmät mahdollistavat myös jopa 10 asteen valkaisun. Jokaisen hampaat ovat kuitenkin yksilölliset ja valkaisutulokset vaihtelevat. Hampaiden valkaisulla saavutettu valkaisutulos kestää pitkään. Kuitenkin omat elämäntavat vaikuttavat hampaiden valkoisuuteen, sillä valkaisu tehoaa vain jo olemassa oleviin värjäytymiin eikä näin estä tulevia värjäytymiä. Hampaiden väriä voi halutessaan kirkastaa tietyin väliajoin ylläpitovalkaisulla tai uusien värjäytymien poistolla. Mahdollisimman kestävän valkoisen lopputuloksen takaamiseksi on suositeltavaa puhdistaa suu aina huolellisesti ja huuhdella suu vedellä aina värjäävien ravintoaineiden nauttimisen jälkeen.

 

 

Shirly Karvinen hampaiden valkaisu

Shirlyn hampaat valkaistiin Philips Zoom! -lamppuvalkaisulla

 
Antti Niskanen - hampaidenvalkaisu.fi
 

“Tänä päivänä hampaiden valkaisuun on tarjolla paljon tuotteita sekä tekijöitä. Hampaiden valkaisuun liittyy kuitenkin omat riskinsä, kuten kaikkiin hammashoidon toimenpiteisiin.

Jos olet päättänyt valkaista hampaasi, niin perehdy huolella toimenpiteeseen. Hampaiden valkaisuun tulee sitoutua ja noudattaa tarkoin saamiasi ohjeita. Suu tulee ensin tutkia, onko se riittävän terve, jotta valkaisu voidaan suorittaa. Vain suunterveydenhoidon ammattilainen pystyy tutkimaan hampaasi riittävän tarkasti valkaisua ajatellen sekä antamaan jälkihoito-ohjeet.
Valkaisua voidaan tehdä kotona, henkilökohtaisilla muoteilla tai vastaanotolla. Vastaanotolla ikenet suojataan ja voidaan käyttää vahvempia valkaisuaineita. Käsittelyaika on 1,5-2 tuntia 1-2 kertaa riippuen menetelmästä. Kotivalkaisussa hoitoaika on 7-14 päivää, koska aineet ovat miedommat.”

Antti Niskanen

Toiminut hammaslääkärinä 16 vuotta, jonka ajan myös tehnyt valkaisuja
Iensairauksien erikoishammaslääkäri
Toimii yktityisvastaanotolla HammasHohteessa Kuopiossa sekä DentHousessa Lahdessa.

hampaiden valkaisu ennen jälkeen

Esimerkkikuva hampaiden valkaisutuloksesta

 

Tärkeää ennen ja jälkeen valkaisun:
Ennen valkaisua:

Jos hampaat ovat herkät, suositellaan herkille hampaille tarkoitetun hammastahnan käytön aloittamista kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua. Myös happamia juomia kuten tuoremehua tulee tällöin välttää kaksi vuorokautta ennen valkaisua.
Parhaan lopputuloksen takaamiseksi hampaiden ammattimainen puhdistus ennen valkaisua on tärkeää. Puhdistuksessa poistetaan muun muassa mahdolliset hammaskivi ja pinnalliset värjäytymät.
Suuvettä ei tule käyttää kahteen vuorokauteen ennen hampaiden valkaisua.

Valkaisun jälkeen:

Ensimmäisiin kahteen tuntiin valkaisun jälkeen ei saa nauttia muuta kuin vettä.

48 tuntia valkaisun jälkeen ei saa:
tupakoida tai käyttää nuuskaa
käyttää värillistä hammastahnaa tai hammastahnaa, joka sisältää sodium bicarbonaattia
käyttää huulipunaa
nauttia värjääviä tai happamia ravintoaineita.